Ford DSFL in Europa

Achtergrond Driving Skills for Life in Europa

 

Driving Skills for Life (DSFL) werd in 2003 door het Ford Motor Company Fonds in Amerika opgericht en begon in 2013, in samenwerking met de AA en ROSPA in Europa. Het uitgangspunt van Driving Skills for Life is om het leerproces onder jongeren te versnellen en nieuwe vaardigheden en informatie over te brengen op jonge bestuurders.

Auto-ongelukken zijn de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren. De grootste problemen zijn onervarenheid en afleiding in het verkeer. Tijdens DSFL wordt jongeren praktijkervaring bijgebracht en wordt er besef gecreëerd over het effect van afleiding en rijden onder invloed.

 

Vaardigheden

 

De vier belangrijkste onderwerpen waar op wordt gefocust tijdens DSFL zijn:

  • Gevaren herkennen
  • Voertuigbeheersing
  • Snelheidbeheersing
  • Afstand bewaren

Tijdens DSFL nemen jonge bestuurders plaats achter het stuur om deze vier vaardigheden te verbeteren. Dit is de perfecte kans voor jonge bestuurders om samen met een professionele instructeur ervaring op te doen.

 

Share the Road

 

Tijdens DSFL is er ook een ‘Share the Road’ module. Dit onderdeel is gericht op het verbeteren van de interactie tussen automobilisten en fietsers. Er wordt aandacht geschonken aan opletten bij uitstappen, zonder onverhoopt de deur voor een fietser te openen en de dode hoek van een vrachtwagen.

Via virtual reality kunnen deelnemers ervaren hoe gevaarlijk – en soms fataal – onbezonnen rijden kan zijn voor medeweggebruikers, zoals motorrijders en fietsers. Naar aanleiding van deze VR-ervaring gaf 78 procent van de Ford DSFL deelnemers in 2018 aan hun gedrag richting andere weggebruikers te willen veranderen.