Driving Skills For Life laat jongeren risico’s in verkeer ervaren

 19 september 2017
  • Nieuw onderzoek wijst op de risico’s die jongeren in het verkeer nemen
  • Overgrote meerderheid van de ondervraagden rijdt op hoge snelheid in de auto van ouders en gebruikt tijdens het rijden de mobiele telefoon
  • Gebrek aan banen en de hoge kosten van huisvesting zorgen ervoor dat jongeren langer thuis blijven wonen
  • Veilig Verkeer Nederland ondersteunt Driving Skills for Life
  • Driving Skills for Life op van 29 september t/m 1 oktober in Nederland. Nog 150 gratis trainingsplekken beschikbaar

Uit nieuw onderzoek van Ford blijkt dat jonge automobilisten risico’s nemen achter het stuur van de auto van hun ouders. Veel jongeren lenen de auto zonder te vragen, rijden te hard, gebruiken hun mobiele telefoon en rijden onder invloed van alcohol of drugs.

Het onderzoek, dat in opdracht van Ford werd uitgevoerd, onderstreept de noodzaak van een speciale rij-opleiding in Europa.* In Europa zijn auto-ongevallen de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge bestuurders**. Bovendien zorgt de financiële druk ervoor dat jongeren langer thuis wonen. ***

Zo rijdt 82% van de ondervraagden in de familie-auto, overtreedt 39% de snelheidslimiet, rijdt 35% zonder toestemming in de auto van hun ouders en gebruikt 27% de mobiele telefoon tijdens het rijden om te bellen, te sms’en of selfies te maken. Nog eens 6% van de ondervraagden geeft zelf aan wel eens onder invloed van alcohol te rijden.

“Weer terug naar je ouders verhuizen – of überhaupt niet op jezelf gaan wonen – kan leiden tot wrijving tussen de ouders en de jongeren,” vertelt Jim Graham, manager Ford Driving Skills for Life. “Jonge volwassenen zien de familie-auto als een vrijheidsmiddel, de basis voor sociale activiteiten. Voor hun eigen veiligheid en die van andere weggebruikers – helemaal wanneer ze in een auto rijden die meer power heeft dan ze gewend zijn – moeten ze echter zorgen dat ze op een verantwoorde manier kunnen rijden.

Ongeveer de helft van de 18-29 jarigen in Europa woont nog of weer thuis bij hun ouders.*** Jeugdwerkloosheid, de stijgende huurprijzen en de lastige huizenmarkt dragen hier allemaal aan bij. Na hun studies keren studenten vaak weer terug naar huis. Dit wordt ook wel de zogenaamde boomerang-generatie genoemd.

Van de ondervraagden met een eigen auto geeft 74% aan de auto van hun ouders te gebruiken om geld te besparen of indruk te maken op vrienden.

Ford heeft speciaal voor de jonge automobilisten Driving Skills For Life opgezet. Dit is een gratis training waarbij jongeren leren gevaren te herkennen, hun snelheid te beheersen en afstand te bewaren. Bovendien leren de jongeren hoe ze uit een slip kunnen komen, hoe ze zonder gevaar een noodstop moeten maken en hoe ze de weg gemakkelijk kunnen scannen op eventuele problemen. Daarbij leren ze in de praktijk dat afleiding van de mobiele telefoon van grote invloed is op de rijprestaties.

Veilig Verkeer Nederland steunt Driving Skills for Life
“Bewustwording is naar mijn idee het belangrijkste aspect van dit programma” zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. “Praten over rijden onder invloed of gebruik maken van de smartphone tijdens het rijden is één ding, maar de boodschap wordt pas echt effectief als je zelf ervaart hoe deze zaken je rijvaardigheid beïnvloeden. Dat is één van de sterke aspecten van Driving Skills for Life.”

Wereldwijd wordt Driving Skills for Life in meer dan 35 landen georganiseerd en hebben al ruim 1 miljoen jonge bestuurders deelgenomen. Dit jaar vindt het gratis Driving Skills for Life evenement voor de derde keer plaats in Nederland. Op 29 en 30 september en 1 oktober bij het Rijvaardigheidscentrum in Lelystad. Jongeren tot 24 jaar, in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs en graag meer willen leren, kunnen zich aanmelden op de website.

# # #

* Survey of 5,003 young drivers, aged 17-24, in France, Germany, Italy, Spain and the U.K.

** http://www.dacota-project.eu/

*** https://www.theguardian.com/news/datablog/2014/mar/24/young-adults-still-living-with-parents-europe-country-breakdown

**** https://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2014/sdn1411.pdf

***** http://www.dailymail.co.uk/news/article-2778850/Boomerang-children-cost-72-week-Quarter-50s-adult-offspring-living-home.html

# # #

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto’s en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 202.000 werknemers en 62 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto’s, pick-ups, SUV’s en elektrisch aangedreven auto’s van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto’s, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto’s van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 52.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 66.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto’s van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.


Voor meer informatie over Ford:

Ford Nederland B.V.

Afdeling Public Relations

Sebastiaan van de Pol

Telefoon: 020-5044778

E-mail: svandepo@ford.com

Mediasite: www.fordmediacenter.nl