World Sleep Day: slaappak van Ford simuleert gevaren van vermoeidheid achter het stuur

  8 mei 2019
  • Ford brengt vandaag, op World Sleep Day, gevaren van vermoeidheid achter het stuur onder aandacht met speciaal ontworpen "slaappak"
  • Onderzoek vergelijkt beperkt reactievermogen van vermoeide bestuurders met dat van dronken bestuurders. Bijbehorende bril simuleert microslaapjes, die zorgen voor ‘blind rijden’
  • Ford nodigt jonge bestuurders uit om het slaappak uit te proberen als onderdeel van gratis trainingsprogramma Ford Driving Skills for Life
  • Slaapgebrek speelt bij 1 op de 5 verkeersongevallen een belangrijke factor

De meeste mensen weten dat je chagrijnig kunt worden van slaapgebrek, dat je er sneller rimpels van krijgt en dat het je concentratie kan verstoren. Een slaaptekort kan echter ook je vermogen om veilig te rijden ernstig belemmeren: vermoeidheid speelt een belangrijke rol bij 1 op de 5 verkeersongevallen.*

Volgens deskundigen kan langer dan 18 uur wakker blijven bepaalde functies zelfs zodanig aantasten dat het vergelijkbaar is met het overschrijden van de alcohollimiet. In opdracht van Ford is er een “slaappak” gemaakt waarin de drager in een veilige omgeving kan ervaren wat de ondermijnende effecten van vermoeidheid kunnen zijn op autorijden.

“We hebben een speciale bril toegevoegd om microslaapjes na te bootsen. Een microslaapje is een niet te beheersen reactie op vermoeidheid die ervoor kan zorgen dat je 10 seconden of langer blind achter het stuur zit, zelfs als je ogen open zijn”, aldus dr. Gundolf Meyer‑Hentschel, CEO, Meyer‑Hentschel Institute, die heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het slaappak. “Ik zou niet zelf willen rijden met een dergelijk slaaptekort, of bij iemand in de auto willen zitten die hiermee te kampen heeft. We hopen dat mensen die de effecten van slaaptekort bewust ervaren, naar huis gaan met meer respect voor het belang van slaap.”

De bril wordt gekoppeld aan een app op een smartphone. Daarmee kan worden gesimuleerd dat het brein wordt uitgeschakeld en dat de bestuurder een halve seconde lang, geleidelijk oplopend tot 10 seconden, niets voor zich ziet. Als de bril samen met een speciaal ontworpen hoofddeksel, vest, arm- en enkelbanden wordt gedragen (met een totaalgewicht van meer dan 18 kg), biedt het gehele effect inzicht in de mate waarin bestuurders worden beperkt door vermoeidheid.

“Nuchter worden is de enige remedie voor het overschrijden van de wettelijke alcohollimiet en slaap is eigenlijk de enige remedie tegen vermoeidheid. De auto veilig aan de kant zetten, een dutje doen van 20 minuten en een drankje met cafeïne nemen, kunnen het verschil tussen leven en dood betekenen. En als dat niet volstaat, moet je echt een andere manier bedenken om thuis te komen”, voegt dr. Gundolf daaraan toe.

Verkeersongevallen vormen de belangrijkste doodsoorzaak onder jonge mensen. Om hiervoor bewustwording te creëren onder jongeren, laat Ford jongeren het pak dragen tijdens het jaarlijkse evenement Ford Driving Skills for Life (DSFL). Ford Driving Skills for Life is het gratis trainingsprogramma voor jonge bestuurders (17-24 jaar). In Nederland vindt het evenement dit jaar plaats van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september in Lelystad. Houd voor meer informatie de Facebook-pagina van Ford Nederland in de gaten.

###

* https://ec.europa.eu/transport/road_safety/specialist/knowledge/fatique/fatigue_and_road_crashes/fatigue_and_crash_risk_en