Ford introduceert virtual reality app om verkeersongelukken bij jongeren terug te dringen

  4 oktober 2017
  • Ford, Google en virtual reality-studio Happy Finish werken samen aan leerzame app
  • VR-ervaring toont aan hoe mobiele apparaten en andere afleidingen kunnen leiden tot fatale verkeersongevallen
  • Eerste leerzame app voor bestuurders in zijn soort voor virtual reality-platform Google Daydream
  • Afgelopen weekend Driving Skills for Life voor de derde keer in Nederland. Inmiddels meer dan 1.000 jonge automobilisten door Ford getraind

Ford heeft samen met Google en virtual reality-studio (VR) Happy Finish gewerkt aan de introductie van Ford Reality Check, een VR-app die de mogelijk fatale gevolgen van rijden met afleidingen simuleert.

Voor deze eerste ervaring in zijn soort, wordt gebruikgemaakt van Google Daydream VR om mensen te laten ervaren hoe het is om als afgeleide bestuurder vrienden op te halen om naar een feestje te gaan. Instant messages, telefoongesprekken en praatgrage passagiers kunnen allemaal de aandacht afleiden, waardoor er een reeks aan bijna-ongevallen kan plaatsvinden.

Uit de nieuwste gegevens van de Europese Commissie blijkt dat er jaarlijks meer dan 3.600 jonge personen overlijden bij ongevallen op openbare weg in Europa, en tweederde daarvan is bestuurder. * De makers van de Ford Reality Check-app hopen dat de leerzame app jonge mensen kan helpen bij het aanleren van veiligere rijgewoonten.

“Betrokken zijn bij een auto-ongeval kan een levens veranderende ervaring zijn – en helaas wordt bij te veel jonge mensen het leven op een tragische manier plotseling beëindigd. We hopen dat door het inzichtelijk te maken hoe eenvoudig dit in feite kan gebeuren, we jonge mensen stimuleren veiliger te rijden”, aldus Jim Graham, Manager van Ford Driving Skills for Life. “Virtual reality is het ideale medium om de gevaren van rijden met afleidingen te laten zien aan jonge bestuurders. Deze leeftijdsgroep is meer betrokken bij VR, en onderzoeken tonen aan dat overweldigende ervaringen in virtuele werelden tevens een positieve invloed kunnen hebben op het gedrag in het echte leven.” **

De onderbrekingen waarmee bestuurders te maken krijgen in de Ford Reality Check zijn gebaseerd op de meest voorkomende en gevaarlijkste afleidingen voor deze leeftijdsgroep, waaronder smartphones en passagiers. De app houdt bij hoelang de bestuurder zijn of haar ogen niet op de weg heeft gericht, en de totale tijd wordt aan het einde weergegeven.

In de app wordt de smartphone in de hand van de bestuurder een belangrijk interactief element. De handheld Google Daydream-controller, een uniek onderdeel van het Daydream VR-platform, spiegelt het gedrag en de interacties van de virtuele telefoon in de app, waardoor het aanwezigheidsgevoel in de virtuele wereld wordt versterkt.

Ford Reality Check is de eerste app voor het Google Daydream VR-platform die erop is gericht om jonge bestuurders voor te lichten. “De krachtige creatieve samenwerking tussen Ford, partnerbureaus en Google (Zoo) heeft geresulteerd in een zinvol educatief VR-project dat mogelijk het leven van veel jonge bestuurders kan redden”, aldus Steve Paler van Google.

“Met Ford Reality Check hebben we een veilige omgeving gemaakt waarin mag worden gefaald – en waarin kan worden geleerd”, aldus Daniel Cheetham van Happy Finish. “Je kunt natuurlijk een educatieve film laten zien aan jonge bestuurders; maar het is natuurlijk nog beter om ze volledig onder te dompelen in de realiteit.”

Driving Skills for Life voor de derde keer in Nederland
Om het aantal verkeersongevallen waarbij jonge bestuurders betrokken zijn te verminderen, is Ford 12 jaar geleden in Amerika gestart met ‘Driving Skills for Life’, een gratis verhoogde rijvaardigheidstraining. Afgelopen weekend konden jonge automobilisten in Lelystad – voor de derde keer in Nederland – gratis deelnemen. De ruim 300 jonge deelnemers hebben tijdens het evenement ook kennisgemaakt met de Ford Reality Check. Daarnaast was er tijdens de training de gelegenheid om onder gecontroleerde omstandigheden een noodstop te oefenen. Ook was er aandacht voor de gevaren van drank en drugs in het verkeer.

Wereldwijd organiseert Ford het gratis Driving Skills for Life programma inmiddels in 25 landen. De afgelopen 12 jaar dat Ford met dit programma actief is hebben ruim 1.000.000 jonge mensen deelgenomen aan de training. Meer informatie over Driving Skills for Life is te vinden op de website. De Ford Reality Check app wordt naar verwachting later beschikbaar gesteld in de Google Play Store.

# # #

Zelf rijden

Wilt u als redacteur zelf een keer rijden met één van de nieuwe Ford modellen, neem dan contact op met de afdeling PR van Ford Nederland via prfordnl@ford.com.

Uw lezers zijn uiteraard ook van harte welkom om een proefrit in te plannen bij één van de officiële Ford dealers. Het aanvragen van een proefrit kan via deze link: http://www.ford.nl/SBE/ProefritAanvragen/ProefritAanvragenPersonenautos

Ford Motor Company

Ford Motor Company is wereldwijd toonaangevend op het gebied van auto’s en mobiliteit. Het bedrijf is gevestigd in Dearborn, Mich., Verenigde Staten. Het bedrijf heeft 202.000 werknemers en 62 fabrieken wereldwijd. De kerntaken zijn het ontwerpen, fabriceren, op de markt brengen, financieren en onderhouden van een volledig assortiment personenauto’s, pick-ups, SUV’s en elektrisch aangedreven auto’s van het merk Ford. Ook het luxemerk Lincoln maakt deel uit van Ford. Daarnaast houdt Ford zich via Ford Smart Mobility ook intensief bezig met nieuwe mogelijkheden. Met dit plan streeft Ford ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van connectiviteit, mobiliteit, autonome auto’s, de klantervaring en data analytics. Meer informatie over Ford, zijn internationale producten of over de Ford Motor Credit Company, vindt u op www.corporate.ford.com.

Ford Europa fabriceert, verkoopt en onderhoudt auto’s van het merk Ford in 50 afzonderlijke markten en heeft ongeveer 52.000 werknemers in dienst. Joint ventures en zelfstandige activiteiten meegeteld, werken er ongeveer 66.000 mensen voor het bedrijf. Ford Europa bestaat uit Ford Motor Credit Company, Ford Customer Service Division en 24 productiefaciliteiten (16 eigen of geïntegreerde joint venture-faciliteiten en 8 zelfstandige joint venture-faciliteiten). De eerste auto’s van Ford werden in 1903 naar Europa verscheept, hetzelfde jaar waarin Ford Motor Company is opgericht. De productie in Europa begon in 1911.


Voor meer informatie over Ford:

Ford Nederland B.V.

Afdeling Public Relations

Sebastiaan van de Pol

Telefoon: 020-5044778

E-mail: svandepo@ford.com

Mediasite: www.fordmediacenter.nl